Παρουσίαση Θεωρία Λειτουργικών Συστημάτων - 09/12/2023

Ο GreekLUG σας προσκαλεί το Σάββατο 09/12/2023 στις 18:30 στην τεχνική παρουσίαση με θέμα την "Θεωρία Λειτουργικών Συστημάτων".

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί, από τον κ. Θωμόπουλο Απόλλων, στην έδρα του Συλλόγου και Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού, Εγνατίας 96 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Σε αυτήν την εισαγωγική παρουσίαση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Τι είναι λειτουργικό σύστημα; Προς τι ο τίτλος λειτουργικό; Υφίσταται υπολογιστής χωρίς λειτουργικό; και να σκιαγραφήσουμε το ευρύτερο πεδίο των λειτουργικών συστημάτων, χωρίς όμως να μπούμε σε λεπτομέρειες όσον αφορά αλγόριθμους και πρωτόκολλα.

Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουμε μελετώντας πώς ο επεξεργαστής επικοινωνεί με τα περιφερειακά (οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, κάρτα γραφικών, κάρτα διαδικτύου) μέσω του "λεωφορείου" διασυνδέσεων. Στη συνέχεια, θα δούμε πώς ο ίδιος επεξεργαστής λαμβάνει εντολές από την μνήμη, δηλαδή πώς "διαβάζει" τα προγράμματα που θέλουμε να τρέξουμε και το πώς αυτά μπορούν, για παράδειγμα, να "ζωγραφίσουν" στην οθόνη. Έπειτα, θα μιλήσουμε για το πώς δύναται ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής να τρέχει πολλά προγράμματα "ταυτόχρονα" (κάτι που, υπό φυσικής σκοπιάς, είναι αδύνατον). Εν τέλη, θα ασχοληθούμε με το πως αυτά τα προγράμματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους ή/και να "σώσουν" δεδομένα στο σύστημα αρχείων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα επικεντρωθούμε στα συστήματα UNIX και κυρίως σε GNU/Linux. Ωστόσο, σε κομβικά σημεία θα τα συγκρίνουμε με άλλα, όπως τα Android, iOS, MacOS και Windows.
Θα δώσουμε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στο πως το Android παρουσιάζει μια εξέλιξη σε σχέση με τις διανομές Linux, ειδικά στους τομείς της ανάπτυξης και διανομής εφαρμογών, της ασφάλειας και του απορρήτου.

Τέλος, την παρουσίαση θα συνοδεύει ένα πρακτικό κομμάτι. Θα δείξουμε για κάθε προαναφερθέν και την αντίστοιχη εντολή κελύφους που μας επιτρέπει να δούμε το πως αυτό υλοποιείται στο σύστημά μας.

* Προτείνεται να φέρετε το δικό σας φορητό υπολογιστή.

Παρουσίαση Θεωρία Λειτουργικών Συστημάτων - 09/12/2023

Ζωντανή αναμετάδοση:

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από το κανάλι YouTube του GreekLUG:
Παρουσίαση Θεωρία Λειτουργικών Συστημάτων - 09/12/2023 | Youtube