Βασικές γνώσεις GNU/Linux

GNU/Linux Basic

Βασικές γνώσεις GNU/Linux

Συγγραφείς:
Joaquín López Sánchez-Montañés, Sofia Belles Ramos, Roger Baig Viñas, Francesc Aulí Llinàs
Άδειες:
GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribute ShareAlike License
Πληροφορίες:
255 Σελίδες, 13.5MB

Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να σας μυήσει στον κόσμο του GNU/Linux. Καλύπτει τις βασικές γνώσεις του Ελεύθερου Λογισμικού, πως να χρησιμοποιείτε και να προσαρμόζετε το GNU/Linux για να καλύπτει τις ανάγκες σας, και πως να προσανατολιστείτε σε αυτό τον νέο κόσμο πιο εύκολα. Παρ' όλα ταύτα, αυτό το κείμενο δεν αποτελεί ένα ουσιώδη οδηγό αναφοράς για διαχειριστές και/ή χρήστες. Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εγχειριδίων, οδηγών "how-to" και άλλων βοηθημάτων αναφοράς, που περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες, οι οποίες επιτελούν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Ο δικός μας στόχος εδώ είναι να σας βοηθήσουμε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα σε αυτό το, ακόμη αχαρτογράφητο, έδαφος για πολλούς χρήστες και διαχειριστές, και να σας εξηγήσουμε πως να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε τα εν δυνάμει προβλήματα από μόνοι σας.

Αυτό το βιβλίο  δεν βασίζεται σε καμία συγκεκριμένη διανομή, αλλά επειδή πρέπει να διευκρινίσουμε κάποιες ενέργειες για τα περισσότερα παραδείγματα και τις δραστηριότητες, γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Debian GNU/Linux. Αν και αυτή η διανομή δεν είναι και τόσο απλή και φιλική προς τον χρήστη όπως άλλες διανομές, θα χρησιμεύσει για να εξηγήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά των Λειτουργικών Συστημάτων που βασίζονται στο GNU/Linux, βήμα-προς-βήμα.

Εξέλιξη αυτού του βιβλίου

H FTA χρησιμοποίησε εκ νέου το προϋπάρχον διδακτικό υλικό των μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλωνίας (Universitat Oberta de Catalunya). Επιπρόσθετα, η FTA δημιούργησε έναν οδηγό μελέτης καθώς και διάφορες δραστηριότητες εκμάθησης, που είναι διαθέσιμα για όλους τους εκπαιδευόμενους που έχουν εγγραφεί στο Campus της FTA.

Μεταφράσεις

Μπορείτε να βρείτε το παρόν υλικό μεταφρασμένο στις ακόλουθες γλώσσες:

  • Ισπανικά: GNU/Linux Basico (UOC)
Σημειώστε ότι τα υλικά στις διάφορες γλώσσες μπορεί να παρουσιάζουν μικρές διαφορές ανάμεσά στις διάφορες εκδόσεις.

Βασικές γνώσεις GNU/Linux

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε τo Εκπαιδευτικό Βοήθημα:

[FTA GNU/Linux Basic]

Για ανάγνωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ελεύθερο πρόγραμμα από το http://pdfreaders.org/