Δελτίο τύπου για το Έργο Υποστήριξης και Δωρεά στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας

Ο GreekLUG, στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και της προώθησης του ΕΛ/ΛΑΚ στην Εκπαίδευση, ανέλαβε το έργο της αναδημιουργίας του Σχολικού Εργαστηρίου Η/Υ του 4ου Δημοτικού Πυλαίας, με τεχνολογία LTSP (με thin client και fat client) και αξιοποίηση της εφαρμογής sch-scripts για την αυτοματοποίηση της διαχείρισης της σχολικής τάξης.

Η χρήση της λύσης LTSP, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα Ελληνικά σχολεία, ειδικότερα σε όσα δεν διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό. Μέσω της αξιοποίησης Η/Υ παλαιών και χαμηλών προδιαγραφών ως τερματικά και της χρησιμοποίησης των απαραίτητων εργαλείων ΕΛ/ΛΑΚ, μπορεί να δημιουργηθεί η υποδομή για την λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων με ελάχιστο κόστος.


[Video από τις Eργασίες]


Ο Σύλλογός μας προχώρησε, σε πρώτη φάση, σε μελέτη Διαμόρφωσης του χώρου και συνέταξε πρόταση για τις σωστές προδιαγραφές και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (σύνθεση Διακομιστή, περιφερειακών και υλικών). Σε δεύτερη φάση, έγινε έλεγχος και καθαρισμός όλων των Η/Υ και προσθήκη εξαρτημάτων (όπως τροφοδοτικών, καρτών δικτύου), όπου ήταν απαραίτητο.
Παράλληλα, προχωρήσαμε στον έλεγχο και αναβάθμιση της δομημένης καλωδίωσης και προβήκαμε σε αναδιάταξη του εσωτερικού δικτύου (ρύθμιση adsl-router, εκτυπωτών και των υπόλοιπων Η/Υ του σχολείου.)

Στους Η/Υ clients, έγινε εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος GNU/Linux καθώς και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ.
Για τον Διακομιστή, υλοποιήθηκε ειδική εγκατάσταση, Edubuntu LTSP Server, Squid Proxy Server και ρύθμιση του προστατευτικού φίλτρου DansGuardian.
Ακόμα, ενσωματώσαμε την μετάφραση των λιστών του DansGuardian στα Ελληνικά, ένα έργο του Συλλόγου μας, το οποίο αναπτύσσουμε ανεξάρτητα, για το ευρύτερο Ελληνικό κοινό, ώστε τα παιδιά να κινούνται σε προστατευμένο περιβάλλον χρήσης και πλοήγησης του Διαδικτύου.

Συνολικά, δόθηκαν ως δωρεά τρεις (3) Η/Υ παλαιότερης τεχνολογίας, για χρήση client, 2 τροφοδοτικά, 50m ενισχυμένο καλώδιο UTP και ένα σετ πληκτρολογίου/ποντικιού, τα οποία είχαν προέλθει από δωρεές προς τον Σύλλογό μας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού, αποτέλεσε τον καταλύτη, καθώς στήριξε ενεργά την προσπάθεια, προσφέροντας τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά του εξοπλισμού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Καθηγήτρια Πληροφορικής του Σχολείου κα. Φιλιπποπούλου Μαρία, για την άψογη συνεργασία και για τον ενθουσιασμό που έδειξε.