Ελευθερώστε το Android σας!

Ελευθερώστε το Android σας! Το Android είναι ένα κατά κύριο λόγο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται κυρίως από την Google. Δυστυχώς, οι οδηγοί για τις περισσότερες συσκευές και οι περισσότερες εφαρμογές από το "market" δεν είναι ελεύθερο λογισμικό. Συχνά λειτουργούν εναντίον των συμφερόντων των χρηστών, τους κατασκοπεύουν και μερικές φορές δεν είναι δυνατό ούτε να αφαιρεθούν.

Η δράση αυτή του FSFE δημιουργήθηκε ώστε να σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της Android συσκευής σας και των δεδομένων σας. Στα πλαίσια της δράσης συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ενός όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου συστήματος Android και γίνεται προσπάθεια να συντονιστούν οι σχετικές προσπάθειες.

Θέλετε μια φορητή συσκευή η οποία πραγματικά να σας ανήκει όταν την αγοράσετε; Θέλετε μια φορητή συσκευή η οποία δεν σας κατασκοπεύει και δεν παραδίδει τα δεδομένα σας σε μεγάλες πολυεθνικές; Τότε συνεχίστε την ανάγνωση!

Ελευθερώστε το Android σας!

Απελευθερώστε τη συσκευή σας

Μάθετε πώς να απελευθερώσετε τη συσκευή σας και πώς να επανακτήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας, μεταβαίνοντας σε ένα ελεύθερο Android λειτουργικό σύστημα με ελεύθερου λογισμικού εφαρμογές. Διαβάστε τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί ώστε να επανακτήσετε τον έλεγχο.
Περισσότερα...

Βοηθήστε να γίνει η απελευθέρωση ευκολότερα

Η απελευθέρωση των συσκευών πρέπει να γίνεται χωρίς σημαντικό κόπο, ώστε όλοι να απολαμβάνουν την ελευθερία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε προγραμματισμό.
Περισσότερα...

Γιατί η κινητή συσκευή σας χρειάζεται να είναι ελεύθερη


Οι κινητές συσκευές είναι μικροί υπολογιστές που κουβαλάμε στην τσέπη μας συνεχώς. Γνωρίζουν την τρέχουσα θέση μας και περιέχουν ιδιωτικές φωτογραφίες. Τις χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε με τους φίλους μας, την οικογένειά μας και ίσως με το σύντροφό μας. Παρέχουν επίσης πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχουν ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο. Τόσο ισχυρά εργαλεία, είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο ρίσκο για το ιδιωτικό απόρρητο, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα με αυτές: εξαρτάται από το ποιος τις ελέγχει.

Ελευθερία και έλεγχος


Οι περισσότερες κινητές συσκευές δεν ελέγχονται από τους χρήστες τους, αλλά από τον κατασκευαστή και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το λογισμικό που εκτελείται σε αυτές δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Πρόσθετα τα κινητά τηλέφωνα Android διατίθενται στην αγορά με μη-ελεύθερο λογισμικό και ιδιοταγή πρόσθετα τα οποία συνήθως δεν λειτουργούν προς το πλήρες συμφέρον του χρήστη. Οι ενημερώσεις λογισμικού είναι διαθέσιμες μόνο για όσο διάστημα ο κατασκευαστής έχει ακόμη εμπορικό ενδιαφέρον για τη συσκευή σας. Οι εφαρμογές (apps) που διαθέτει το επίσημο "market" είναι τις περισσότερες φορές μη-ελεύθερες. Κανείς δεν επιτρέπεται να μελετήσει πώς λειτουργούν και τι στα αλήθεια κάνουν στο κινητό σας. Μερικές φορές δεν λειτουργούν ακριβώς όπως θα θέλατε και άλλες φορές περιέχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά.

Εκτελώντας αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό στη συσκευή σας, αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο. Ακόμη και αν δεν έχετε τις δεξιότητες να ασκήσετε όλη την ελευθερία σας, θα ωφεληθείτε από μια ζωντανή κοινότητα με την οποία μπορείτε να το κάνετε αυτό από κοινού.

Ιδιωτικότητα


Οι κινητές συσκευές μας περιέχουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ότι θα μπορούσαν να έχουν τα πιο προσωπικά ημερολόγια. Αλλά τα ιδιοταγή συστήματα, όπως τα περισσότερα κινητά Android, σχεδιάστηκαν για να παρέχουν τα δεδομένα αυτά σε εταιρίες όπως η Google και η Apple. Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων στη συσκευή τους. Βολικές λύσεις για συγχρονισμό και εφεδρικά αντίγραφα δεδομένων είναι ένα τέχνασμα ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα τους σε κεντρικούς διακομιστές, η διαχείριση των οποίων ανήκει σε κερδοσκοπικές εταιρίες. Οι πολυεθνικές αυτές έχουν συνήθως την έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απαιτείται να παραδίδουν τα δεδομένα σας στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση σχετικό αίτημα. Οποιοσδήποτε διαθέτει τα προσωπικά δεδομένα μας, μπορεί να μας ελέγχει. Άρα οι μη-ελεύθερες συσκευές είναι μία απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Η ιδιωτικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να υποστηρίξετε το Ελεύθερο Λογισμικό. Ιδιοταγή πρόσθετα όπως το Carrier IQ κατασκοπεύουν τους χρήστες των έξυπνων κινητών χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Πολλές εφαρμογές από το "market" περιέχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά. Διαβάζουν τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως το βιβλίο διευθύνσεων και την «αρχική σελίδα», ή χρησιμοποιούν τα Google Analytics για την αποστολή δεδομένων στη Google. Αυτά είναι λίγα παραδείγματα από όλα όσα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Η απουσία ελευθερίας εμποδίζει την ανεξάρτητη έρευνα και οι μυστικές λειτουργίες παρακολούθησης γίνονται γνωστές μόνο τυχαία.

Τα περισσότερα έξυπνα κινητά σάς ζητούν να συνδεθείτε και να ταυτοποιηθείτε με έναν κεντρικό διακομιστή προτού να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Οι χρήστες πρέπει να εμπιστευτούν τον διακομιστή χωρίς να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουν αποθηκευθεί και πώς γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας ή πώς συσχετίζονται με άλλα δεδομένα. Ένα τηλέφωνο που εκτελεί μόνο Ελεύθερο Λογισμικό δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε δεδομένα σε μια μη αξιόπιστη εταιρεία ή να σας πιέσει να το κάνετε - τουλάχιστο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι ενέργειες του λογισμικού θα ήταν προφανείς και η κοινότητα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εναλλακτική έκδοση. Η ευχρηστία των υπηρεσιών «προστιθέμενης αξίας» που συνήθως παρέχονται παράλληλα με τέτοιες συνδέσεις είναι δυνατό να προσφερθεί και με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι διατηρείτε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων. Το ημερολόγιό σας παραμένει στην κατοχή σας. Μπορείτε να έχετε "και την τούρτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".


Απελευθερώστε τη συσκευή σας!


Αν και το Android είναι κυρίως Ελεύθερο Λογισμικό, οι συσκευές συνήθως έρχονται με ιδιοταγές λογισμικό και υπηρεσίες που εμποδίζουν τον κόσμο να τις χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα και αυτόνομα. Απελευθερώστε την Android συσκευή σας: μάθετε πώς να επανακτήσετε το έλεγχο των δεδομένων σας με ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα και ελεύθερες εφαρμογές!

Εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού

Για αυτούς που ξεκινάνε, είναι ευκολότερο να αρχίσουν με την απελευθέρωση των εφαρμογών για κινητά. Σας συνιστούμε "market" με εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού και σας παρουσιάζουμε μερικές εφαρμογές για τις πιο συχνές ανάγκες, όπως για ανταλλαγή μηνυμάτων, πλοήγηση ή παιχνίδια.
[Απελευθερώστε τις εφαρμογές σας]

Ελεύθερου Λογισμικού Λειτουργικά Συστήματα

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα για τηλέφωνα που μπορείτε να αγοράσετε, δεν είναι ελεύθερα. Περιέχουν προεγκατεστημένο ιδιοταγές λογισμικό που περιορίζει τις ελευθερίες σας και βλάπτει την ιδιωτικότητά σας. Οι προχωρημένοι χρήστες επομένως, θα πρέπει να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα στα κινητά τους, που να είναι όσο δυνατόν πιο ελεύθερο.
[Απελευθερώστε το Λειτουργικό σας Σύστημα]

Οι εφαρμογές


Για τον περισσότερο κόσμο, το Google Play Store είναι η μόνη ή η κύρια πηγή για τις εφαρμογές τους. Στις πληροφορίες των εφαρμογών δεν αναφέρει εάν μια εφαρμογή είναι Ελεύθερο Λογισμικό ή όχι, αλλά ούτε καν την άδεια χρήσης της. Δυστυχώς, οι περισσότερες εφαρμογές από αυτήν ή από άλλα "market" είναι ιδιοταγείς. Ακόμη και αν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή Ελεύθερου Λογισμικού, δεν υπάρχει λόγος να εμπιστευθείτε το εκτελέσιμο που έχει ληφθεί. Επίσης η χρήση του Google Play απαιτεί έναν Google λογαριασμό, αλλά και το ίδιο είναι επίσης ιδιοταγές λογισμικό. Συνιστάται να μη χρησιμοποιείτε καθόλου το "market" αυτό.

F-Droid

F-Droid Με την πρωτοβουλία F-Droid άρχισε να αλλάζει η θλιβερή κατάσταση των εφαρμογών Ελεύθερου Λογισμικού στον κόσμο του Android. Η πρωτοβουλία αυτή διατηρεί ένα αποθετήριο με εύκολες προς εγκατάσταση εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού για την πλατφόρμα Android. Πρόκειται για μια εφαρμογή για Android που διευκολύνει την περιήγηση σε εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού, την εγκατάστασή τους στη συσκευή σας και την διαχείριση ενημερώσεων. Οι διαθέσιμες εφαρμογές στο F-Droid δεν περιέχουν κρυφά κόστη, είναι ασφαλείς για παιδιά και διαφανείς σχετικά με πιθανά αρνητικά χαρακτηριστικά.

Το αποθετήριο του F-Droid περιέχει λεπτομέρειες πολλαπλών εκδόσεων για κάθε εφαρμογή. Μπορείτε επίσης εύκολα να δημιουργήσετε και να προσθέσετε τα δικά σας αποθετήρια. Αλλά επειδή η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ δραστήρια, με την ανάπτυξη να γίνεται αποκεντρωμένα και να είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, η δημιουργία ξεχωριστών αποθετηρίων δεν είναι απαραίτητη. Ο στόχος της είναι να συμπεριλάβει όλες τις χρήσιμες εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού για Android και να παρακολουθεί τις ενημερώσεις τους.

Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στο F-Droid υπάρχουν διαθέσιμες [εδώ].

Επιλεγμένες εφαρμογές για συνήθεις περιπτώσεις χρήσης


Τη σημερινή εποχή, ζούμε ευτυχώς σε έναν κόσμο στον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε από διάφορες εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού για σχεδόν οποιαδήποτε περίπτωση χρήσης. Αυτή η ενότητα έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια μικρή επιλογή εφαρμογών που είναι κατάλληλες για αρχάριους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτός ο κατάλογος να θεωρηθεί τέλειος για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Σας προτείνουμε επίσης να δείτε το πλήρες αποθετήριο F-Droid ή τις προτάσεις εφαρμογών από το PRISM Break, Me and My Shadow ή το Security in a Box.

Πλοήγηση στο διαδίκτυο
Στο F-Droid μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα περιήγησης ιστού για διαφορετικά είδη κοινού. Πιθανώς το πιο γνωστό είναι το Mozilla Firefox Mobile το οποίο διατίθεται σε μια εντελώς Ελεύθερου Λογισμικού έκδοση ως Fennec. Μια άλλη εναλλακτική λύση που βασίζεται στο Firefox GNU με άλλη επωνυμία είναι το IceCatMobile. Οι χρήστες που προτιμούν ελαφριές εφαρμογές και εφαρμογές που προστατεύουν την ιδιωτικότητα, μπορούν επίσης να θέλουν να δοκιμάσουν το Firefox Klar (επίσης γνωστό ως Firefox Focus).

Email
Το K-9 Mail επιτρέπει στους χρήστες του να προσθέσουν πολλούς λογαριασμούς email και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Υποστηρίζει επίσης την ενσωμάτωση με εφαρμογές κρυπτογράφησης όπως το OpenKeychain και είναι σε θέση να διαβάσει κρυπτογραφημένα μηνύματα GnuPG.

Άμεσα μηνύματα
Η κατάσταση των εφαρμογών Ελεύθερου Λογισμικού για άμεσα μηνύματα είναι περίπλοκη. Ενώ υπάρχουν 100% λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού, όπως το Conversations και Zom (για XMPP / Jabber, οι χρήστες iOS μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ChatSecure), το Delta Chat (χρησιμοποιώντας email) ή το Riot.im (χρησιμοποιώντας Matrix), δεν είναι πολύ διαδεδομένα και οι βάσεις χρηστών τους είναι σχετικά μικρές. Άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τα Signal ή Wire, είναι εντελώς ή ως επί το πλείστον Ελεύθερο Λογισμικό, αλλά έχουν χαρακτηριστικά εξαρτήσεων σε μη-ελεύθερους διακομιστές και βιβλιοθήκες ή τη μη δυνατότητα σύζευξης αυτόνομων διακομιστών. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν τα άμεσα μηνύματα όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, ασφαλή, αποκεντρωμένα και φιλικά προς τον χρήστη.

Πολυμέσα
Πολλές εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού στοχεύουν να σας κάνουν να απολαμβάνετε ήχο και βίντεο στο κινητό σας τηλέφωνο. Οι αξιοσημείωτες εφαρμογές είναι το NewPipe ως μια ελαφριά διεπαφή για το YouTube που προσθέτει μερικές μοναδικές δυνατότητες, το VLC Player για βίντεο ή το RadioDroid για να ακούσετε χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε ακροατές Podcast μπορεί να αρέσει το AntennaPod.

Σε εξωτερικό χώρο
Όταν ταξιδεύετε, το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί φανεί χρήσιμο. Το Transportr γνωρίζει τα δίκτυα δημόσιων συγκοινωνιών χωρών και πόλεων σε όλο τον κόσμο. Το OsmAnd παρέχει λεπτομερείς χάρτες (εκτός σύνδεσης και με σύνδεση στο διαδίκτυο), οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή, ενώ επίσης περιλαμβάνει πλοήγηση όταν οδηγείτε ποδήλατο ή αυτοκίνητο.

Παιχνίδια
Το F-Droid περιέχει διάφορα παιχνίδια για κινητά για σχεδόν κάθε γούστο. Για παράδειγμα, όσοι παίζουν παζλ μπορούν να απολαύσουν το 2048, ενώ οι οπαδοί του block sandbox μπορούν να παίξουν το Minetest σε λειτουργία single και multiplayer. Για τους οπαδούς του 1010! υπάρχει το 1010! Klooni.

Τα λειτουργικά συστήματα


Ένα λειτουργικό σύστημα είναι μια συλλογή λογισμικών που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας και να εκτελείτε εφαρμογές σε αυτό. Παρόλο που το Android είναι ένα κατά κύριο λόγο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, πολλά τηλέφωνα αποστέλλονται με ιδιοταγή στοιχεία και πρόσθετα. Ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν επίσης κλειδωμένο φορτωτή εκκίνησης (boot loader) που σας εμποδίζει να εκκινήσετε και να εγκαταστήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα. Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα τηλέφωνο Android, βεβαιωθείτε ότι ο φορτωτής εκκίνησης μπορεί να ξεκλειδωθεί.

Σε ορισμένες συσκευές μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο με έξυπνα hacks και οι κατασκευαστές τους τείνουν να κηρύξουν την εγγύησή σας άκυρη όταν ξεκλειδώσετε το φορτωτή εκκίνησης (boot loader) της συσκευής τους. Ωστόσο, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/44/CE, το γεγονός ότι τροποποιήσατε ή αλλάξατε το λογισμικό της συσκευής σας, δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την ακύρωση της νόμιμης εγγύησής σας. Διαβάστε την ανάλυση των Carlo Piana και Matija Šuklje στην ιστοσελίδα του FSFE για περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που αποστέλλουν τις συσκευές τους με ξεκλείδωτο boot loader ή σας παρέχουν τα μέσα για να το ξεκλειδώσετε. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε αν υπάρχουν ελεύθερες εκδόσεις Android που υποστηρίζουν τη συσκευή.

Replicant
Replicant Το Replicant είναι μια διανομή Android η οποία είναι 100% Ελεύθερο Λογισμικό. Επειδή δεν χρησιμοποιεί μη-ελεύθερους οδηγούς, προς το παρόν δουλεύει σε περιορισμένο αριθμό συσκευών.

Μπορείτε να βοηθήσετε το Replicant να επεκτείνει την υποστήριξη σε περισσότερες συσκευές. Μπορείτε να συμβάλλετε με κώδικα και να δωρίσετε συσκευές στην ομάδα του Replicant για δοκιμές.

LineageOS
LineageOS Το LineageOS είναι μια έκδοση του Android την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς έναν λογαριασμό Google. Παρόλο που είναι συνήθως πιο ελεύθερη από το λογισμικό το οποίο διαθέτει η συσκευή σας, η ελευθερία δεν είναι ο κύριος στόχος της. Tο LineageOS εκτελείται στις περισσότερες συσκευές Android, καθώς χρησιμοποιεί μη-ελεύθερους οδηγούς συσκευών και firmware που ανακτήθηκαν από μια συσκευή και εμπεριέχονται στη ROM. Το LineageOS είναι ο πιο διάσημος απόγονος του έργου CyanogenMod, που έχει πλέον διακοπεί η ανάπτυξή του.

Το LineageOS δεν περιέχει υπηρεσίες Google Play από προεπιλογή, κάτι που είναι καλό για την ελευθερία σας. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε πραγματικά μερικές από αυτές τις ιδιοταγείς εφαρμογές ή βιβλιοθήκες, μπορείτε να δοκιμάσετε την εφαρμογή Ελεύθερου Λογισμικού microG.

Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στο LineageOS ώστε να γίνει το δυνατόν ελεύθερο αλλά και να εντοπιστούν και αφαιρεθούν τα μη-ελεύθερα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμες [εδώ].

Συμβάλλετε και βοηθήστε και άλλους!


Μπορείτε να βοηθήσετε με το να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να απελευθερώσουν τις συσκευές τους και στο να πειστούν οι προγραμματιστές εφαρμογών να εκδώσουν τις εφαρμογές τους ως Ελεύθερο Λογισμικό. Οι διάφορες πρωτοβουλίες Ελεύθερου Λογισμικού χρειάζονται επίσης βοήθεια και χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι θα παραμένουν ελεύθερες. Αν θέλετε να διαδώσετε το μήνυμα αυτής της δράσης, υπάρχει διαθέσιμο προωθητικό υλικό.

Ελεύθερου Λογισμικού Λειτουργικά Συστήματα

Η πρωτοβουλία Replicant βρίσκεται σε ανάγκη συνδρομής. Στην αρχική σελίδα της παρουσιάζει πολλούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε.

Αν και οι άλλες εκδόσεις Android είναι βασισμένες σε Ελεύθερο Λογισμικό, μερικές φορές μη-ελεύθερα τμήματα προστίθενται σε αυτές τις ROM. Αν γνωρίζετε για προσθήκες μη-ελεύθερου λογισμικού στο LineageOS ή σε άλλες εκδόσεις του Android, μπορείτε να Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για το θέμα μέσω ενός μηνύματος! Οι τρέχουσες πληροφορίες για τα ιδιοταγή στοιχεία συγκεντρώνονται στο wiki της δράσης.

Εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού και F-Droid

Η πρωτοβουλία F-Droid διαθέτει πολλούς τρόπους συνεισφοράς. Ρίξτε μια ματιά! Ίσως να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα.

Προσθέστε εφαρμογές μόνοι σας
Μπορείτε να προσθέσετε εφαρμογές στο F-Droid. Για να σας βοηθήσει υπάρχει διαθέσιμο ένα εγχειρίδιο. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα εφαρμογών σε αναμονή προσθήκης. Η προσθήκη απαιτεί την δημιουργία ενός απλού αρχείου "συνταγής" που ελέγχει πώς το πακέτο θα δημιουργηθεί από τον πηγαίο κώδικα. Αν θέλετε να προσθέτετε εφαρμογές, πρέπει να διαβάσετε για το πώς το F-Droid λειτουργεί με το git και πώς να συντάσσετε τα απαιτούμενα αρχεία μεταδεδομένων.

Απελευθερώνοντας μη-ελεύθερες εφαρμογές
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη μερικές εφαρμογές για τις οποίες δεν υπάρχει ελεύθερη εναλλακτική. Η χρήση μιας ιδιοταγούς εφαρμογής είναι κακή ιδέα, καθώς αφαιρεί την ελευθερία σας. Επιπλέον, αν συνηθίσετε το μη-ελεύθερο πρόγραμμα, δεν θα νιώσετε την ανάγκη να γίνει ελεύθερο. Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε προγραμματισμό, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους συγγραφείς κρίσιμων εφαρμογών και να τους ρωτήσετε ευγενικά τους λόγους για τους οποίους δεν εκδίδουν την εφαρμογή τους ως Ελεύθερο Λογισμικό. Πολλές εφαρμογές είναι διαθέσιμες χωρίς πληρωμή, συνεπώς οι χρηματικές απολαβές δεν είναι πάντα η κύρια αιτία. Μερικές φορές ένα μήνυμα μπορεί να κάνει τη διαφορά και υπάρχουν ήδη επιτυχημένες προσπάθειες: η εφαρμογή Chess Walk για παράδειγμα έχει πλέον απελευθερωθεί ως ελεύθερο λογισμικό.

Εφαρμογές που ακόμη χρειάζεται να απελευθερωθούν
Στο wiki της δράσης συγκεντρώνονται εφαρμογές που δεν έχουν ελεύθερο ισοδύναμο, αλλά που η παρουσία τους είναι σημαντική σε ένα ελεύθερο σύστημα. Μπορείτε να προσθέστε εκεί και άλλες βασικές εφαρμογές. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με τους συγγραφείς αυτών των εφαρμογών και να τους ρωτήσετε γιατί αυτές δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό.

Απαντήσεις σε ενστάσεις που έχουν τεθεί από προγραμματιστές εφαρμογών
Μόνο όταν κατανοήσουμε το κίνητρο των προγραμματιστών που διατηρούν τις εφαρμογές τους ιδιοταγείς, μπορούμε να γνωρίζουμε τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να σκεφτούν διαφορετικά και να τους πείσουμε να απελευθερώσουν την εφαρμογή τους. Μπορείτε να συνεισφέρετε τις εμπειρίες σας με προγραμματιστές μη-ελεύθερων εφαρμογών και να μοιραστείτε χρήσιμες απαντήσεις στις ενστάσεις τους στο wiki της δράσης.

Ένσταση: Αν δημοσιεύσω την εφαρμογή μου ως Ελεύθερο Λογισμικό, δεν θα μπορώ να βγάλω χρήματα από αυτήν.
  • Μπορείτε να προσφέρετε την εφαρμογή σας σε άλλες αγορές και να ζητήσετε ανταμοιβή εκεί.
  • Προσφέρετε επιλογές δωρεάς. Τα ελεύθερα "market" όπως το F-Droid μπορούν να τις συμπεριλάβουν και οι χρήστες τους συνήθως αρέσκονται στο να ανταμείβουν. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, ίσως να έχετε περισσότερα έσοδα από δωρεές παρά με άλλες πωλήσεις.
Ένσταση: Όταν η εφαρμογή μου είναι Ελεύθερο Λογισμικό άλλοι μπορούν να τη διανέμουν χωρίς να έχω εγώ κέρδος.
  • Αυτό είναι αλήθεια, αλλά σκεφτείτε ότι όσοι δεν θέλουν να σας πληρώσουν θα βρίσκουν πάντα τρόπους να το κάνουν.
  • Αν το ζητήσετε με ένα φιλικό, διακριτικό τρόπο και με σωστή αιτιολόγηση, θα σας δώσουν χρήματα.
  • Αν δημοσιεύσετε την εφαρμογή σας με μια copyleft άδεια χρήσης όπως την GNU GPL, τότε έχετε εγγύηση ότι άλλοι δεν μπορούν να τη διανείμουν χωρίς να διανείμουν και τον πηγαίο κώδικα. Διαφορετικά πρόκειται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του "market" εφαρμογών για να την αφαιρέσει.
  • Μπορείτε να πείτε στον κόσμο ότι για να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν τη δουλειά σας, θα πρέπει να αγοράσουν την εφαρμογή σας και όχι τα άλλα αντίγραφα που ίσως να διανέμονται από άλλους.
Ένσταση: Είμαι σε δύσκολη θέση εξαιτίας του άσχημου κώδικα που έγραψα και δεν θέλω κανείς να τον δει.
  • Ο κώδικα σας είναι πολύ χρήσιμος σε πολλούς και λειτουργεί. Βέβαια, ένας καλός κώδικας είναι προτιμότερος, αλλά η ποιότητα του κώδικα είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την ελευθερία.
  • Όλοι γράφουν κακό κώδικα κάποια στιγμή. Ο διαμοιρασμός του θα επιτρέψει σε άλλους να σας βοηθήσουν να τον βελτιώσετε.

Επικοινωνία

Για τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με εφαρμογές, μια καλή επιλογή για ερωτήσεις είναι το κανάλι IRC του F-Droid. Για συζήτηση σχετικά με τα κατώτερα επίπεδα του Android, υπάρχουν αντίστοιχα διαθέσιμα, για το Replicant κανάλι IRC (WebChat) και για το LineageOS κανάλι IRC (WebChat) που μπορείτε να απευθύνεστε.

Μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και σχετικό υλικό στον ιστότοπο της δράσης.
Ιστοσελίδα της Δράσης: https://freeyourandroid.org/
Ιστοσελίδα πληροφοριών: https://wiki.fsfe.org/Activities/Android/


Το παρόν κείμενο βασίστηκε και περιέχει τμήμα της σελίδας για την δράση Free Your Android! του FSFE
Copyright © 2001-2020 Free Software Foundation Europe.