Σύντομο Ιστορικό - Η αρχή

Ellak Basics 03Η ιστορία του Ελεύθερου λογισμικού είναι αρκετά παλαιά αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι νέο.
Όλα ξεκίνησαν στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, to 1983 όπου ο Richard Stallman ξεκίνησε το Έργο GNU.

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την ιστορία ως εξής:
Στις δεκαετίες του 1950, του 1960, και του 1970, οι χρήστες των υπολογιστών μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και να διανέμουν ελεύθερα τα προγράμματα, ενώ το λογισμικό μοιράζονταν ευρέως από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τους υπολογιστές αλλά και από τους κατασκευαστές. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του 1960, η εικόνα άλλαξε και σταδιακά εμφανίστηκε μια βιομηχανία λογισμικού, η οποία δημιουργούσε τα ιδιοταγή-κλειστά λογισμικά (όπως τα γνωρίζουμε σήμερα), ανεβάζοντας το κόστος του λογισμικού δραματικά.

Στην προσπάθεια να διασφαλίσει την ελευθερία του λογισμικού για όλους, ο Richard Stallman, ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα σύνολο προγραμμάτων που θα είχαν όλες αυτές τις βασικές ελευθερίες σε ένα Έργο που ονομάστηκε GNU. Σύντομα αρκετοί άνθρωποι συμμερίστηκαν τις απόψεις του και έτσι το 1985 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF).

Η ομάδα του FSF σταδιακά ανέπτυσσε εφαρμογές και προγράμματα για τις διάφορες χρήσεις ενός υπολογιστή, για παράδειγμα έναν κειμενογράφο με τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να γράψει, ελεύθερα, κείμενα κτλ. Ο μεγαλύτερος στόχος όμως ήταν να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο Λειτουργικό Σύστημα, που είναι ουσιαστικά το κυριότερο πρόγραμμα που τρέχει ένας υπολογιστής.

Διαβάστε στο επόμενο άρθρο το τι είναι ένα λογισμικό, το Λειτουργικό Σύστημα και ο Πυρήνας Linux

- Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF)
 στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.fsf.org.
- Στην Ευρώπη έχει ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
και η επίσημη ιστοσελίδα του είναι η http://www.fsfe.org.
- Από τον Μάρτιο του 2010, ο Σύλλογός μας έχει ξεκινήσει επίσημη συνεργασία με το FSFE [Έναρξη Επίσημης Συνεργασίας με το FSFE], ενώ τον Ιούνιο του 2010 είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Richard Stallman και να παραθέσει την ομιλία "Free Software in Ethics and in Practice". [Φωτογραφίες | Βίντεο - από την ομιλία]