Γ' Κύκλος - 6ος Κύκλος Σεμιναρίων - 20/05-17/06/2015

Ο 6ος Κύκλος Σεμιναρίων της Μονάδας Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Α.Π.Θ. επικεντρώθηκε στις θεματικές ενότητες της Δημόσιας Διοίκησης & Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΔΔ & ΤΑ), των Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΠΣΥ) και Εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ στις Μικρο Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με αντικείμενο την “Εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ για αρχαρίους”.

Τα σεμινάρια αφορούσαν ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Υγείας όλων των βαθμίδων, καθηγητές, φοιτητές και φίλους του ελεύθερου λογισμικού.

Εκδήλωση: 6ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. – Ανακοίνωση/Πρόσκληση Συμμετοχής
Ανακοίνωση: 6ος Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ.
Υλικό: maellak.greeklug.gr | 6ος Κύκλος σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ

Πρόγραμμα:
 • 1ο Σεμινάριο - Τετάρτη 20/05/2015:
  • 1η ενότητα - Εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
  • 2η ενότητα - Εισαγωγή στο GNU/Linux (Τσαμπόλοβ Σεργκέι, System Administrator, GreekLUG)
  • 3η ενότητα - Εγκατάσταση διανομών GNU/Linux (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG & Τσαμπόλοβ Σεργκέι, System Administrator, GreekLUG)
 • 2ο Σεμινάριο - Τετάρτη 27/05/2015:
  • 1η ενότητα - Καθημερινή Χρήση Λ/Σ GNU/Linux (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
  • 2η ενότητα - Σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice (Αδαμτζίλογλου Σάββας, Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ, GreekLUG & Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
 • 3ο Σεμινάριο - Τετάρτη 10/06/2015:
  • 1η ενότητα - Χρήση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για Γραφείο - εφαρμογή Homebank (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
  • 2η ενότητα - Χρήση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για Πολυμέσα - εφαρμογές VLC/OpenShot (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
  • 3η ενότητα - Εφαρμογές αλληλογραφίας ΕΛ/ΛΑΚ - εφαρμογή Thunderbird (Αδαμτζίλογλου Σάββας, Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ, GreekLUG)
  • 4η ενότητα - Αντίγραφα ασφαλείας (Τσαμπόλοβ Σεργκέι, System Administrator, GreekLUG)
 • 4ο Σεμινάριο - Τετάρτη 17/06/2015:
  • 1η ενότητα - Ασφάλεια σε Λ/Σ GNU/Linux (Τσαμπόλοβ Σεργκέι, System Administrator, GreekLUG)
  • 2η ενότητα - Βασικές εντολές τερματικού (Ζήσης Μιχάλης, System Administrator, GreekLUG)
  • 3η ενότητα - Χρήση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για Γραφικά - εφαρμογή GIMP (Πασχαλίδης Κωνσταντίνος, Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ, GreekLUG)
1o Σεμινάριο:

Εκδήλωση: 6ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. – 1ο Σεμινάριο

Στην πρώτη ενότητα του πρώτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator) έκανε μία γενική εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ, τις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά του.
Στην δεύτερη ενότητα του πρώτου σεμιναρίου, ο κ. Τσαμπόλοβ Σεργκέι (System Administrator) έκανε μία γενική εισαγωγή στο GNU/Linux τις διανομές του και την ιστορική εξέλιξή τους.
Στην τρίτη ενότητα του πρώτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator) αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά μίας διανομής. Στην συνέχεια, ο κ. Τσαμπόλοβ Σεργκέι (System Administrator) προχώρησε σε επίδειξη εγκατάστασης της διανομής Ubuntu.2o Σεμινάριο:

Εκδήλωση: 6ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. – 2ο Σεμινάριο

Στην πρώτη ενότητα του δεύτερου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator), παρουσίασε την διανομή Linux Mint και τα χαρακτηριστικά της. Στην συνέχεια, προχώρησε σε live επίδειξη της διανομής, παρουσιάζοντας την τυπική χρήση του λειτουργικού συστήματος.
Στην δεύτερη ενότητα του δεύτερου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator) έκανε μία εισαγωγική αναφορά στις σουίτες γραφείου ΕΛ/ΛΑΚ και στην συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση της σουΐτας LibreOffice. Πρόσθετα παρουσίασε την χρήση του κειμενογράφου Writer. Στην συνέχεια, ο κ. Αδαμτζίλογλου Σάββας (Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ), παρουσίασε την εφαρμογή λογιστικού φύλλου Calc.3o Σεμινάριο:

Εκδήλωση: 6ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. – 3ο Σεμινάριο

Στην πρώτη ενότητα του τρίτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator), παρουσίασε την εφαρμογή γραφείου-οικονομικών Homebank.
Στην δεύτερη ενότητα του τρίτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator), προχώρησε σε παρουσίαση των εφαρμογών για πολυμέσα VLC και OpenShot. Πρόσθετα αναφέρθηκε στην υποστήριξη κωδικοποιητών στο ελεύθερο λογισμικό και προχώρησε σε επίδειξη δημιουργίας μίας χρονοσειράς βίντεο.
Στην τρίτη ενότητα του τρίτου σεμιναρίου, ο κ. Αδαμτζίλογλου Σάββας (Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ) έκανε μία εισαγωγική αναφορά στις εφαρμογές αλληλογραφίας ΕΛ/ΛΑΚ και στην συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση του Mozilla Thunderbird.
Στην τέταρτη ενότητα του τρίτου σεμιναρίου, ο κ. Τσαμπόλοβ Σεργκέι (System Administrator) στα αντίγραφα ασφαλείας σε περιβάλλον GNU/Linux. Παρουσίασε τις διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν και παρουσίασε ειδικότερα την εφαρμογή CloneZilla. Τέλος προχώρησε σε live επίδειξη λήψης αντιγράφου.4o Σεμινάριο:

Εκδήλωση: 6ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Σεμιναρίων ΕΛ/ΛΑΚ Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. – 4ο Σεμινάριο

Στην πρώτη ενότητα του τέταρτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator), προχώρησε σε παρουσίαση των εφαρμογών ασφαλείας και κρυπτογράφησης KeepPassX και CryptKeeper. Επίσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα χρήσης των εφαρμογών ασφαλείας ειδικότερα σε εταιρικό περιβάλλον.
Στην δεύτερη ενότητα του τέταρτου σεμιναρίου, ο κ. Ζήσης Μιχάλης (System Administrator), παρουσίασε βασικές εντολές σε τερματικό GNU/Linux.
Στην τρίτη ενότητα του τέταρτου σεμιναρίου, ο κ. Πασχαλίδης Κωνσταντίνος (Μέλος της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ), παρουσίασε τις εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ για γραφικά GIMP και Inkscape.